Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως το 2015 – Κυβερνητικό πρόγραμμα made by τρόικαΤο νέο Μνημόνιο πέρα από τα μέτρα τα οποία μαθαίνουμε ακόμα για το τώρα αλλά και για όσα θα αποφασιστούν στις αρχές καλοκαιριού έχει βάθος χρόνου. Και για να ειμαστε ακριβείς έχει βάθος τριετίας.
Το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις αξίας 10-11 δισ. ευρώ, εκτός από τα 3,2 δισ. Ευρώ που αφορούν το σήμερα.

Τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την τριετία 2013-2015 και θα δεσμεύσουν όχι μόνο την τωρινή αλλά και την επόμενη κυβέρνηση όποτε και αν αυτή προκύψει.

Θα περιλαμβάνουν:

-Παρεμβάσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις,
- περικοπές των ειδικών μισθολογίων,
- αλλαγές στο ασφαλιστικό,
- μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων,
- διαδοχικά κύματα απολύσεων -μέσω εφεδρείας- στο δημόσιο,
- ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα αναφέρονται ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι 1,5% για φέτος και 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί:

- ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ,
ότι αν το έλλειμμα δεν μειώνεται θα περιοριστούν και άλλο οι μισθοί του δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Το μνημόνιο επεκτείνεται έως το 2015, ενώ το προηγούμενο είχε ισχύ έως το 2012.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα αναβάλλεται για το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Τα δεκάδες μέτρα που θα εφαρμοσθούν για την περίοδο ισχύος του Μνημονίου, έως το 2015 θα συνοδεύουν την εκταμίευση των τρίμηνων δόσεων.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις και ζητείται δέσμευση ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η τρόικα κρίνα ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το κείμενο που θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αναφέρει ότι η επίτευξη των στόχων «θα χρειαστεί πολιτική απόφαση και καθορισμένη εφαρμογή πολιτικής για πολλά χρόνια».
Στο κείμενο γίνεται αποδεκτό ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4-5% και η ανάκαμψη θα έρθει από το μέσο του 2013

Τα βασικότερα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου είναι:

• Παρεμβάσεις για την μόνιμη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης κατά 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ) που θα περιλαμβάνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και νέες περικοπές σε μισθούς. 

• Νέα μεταρρύθμιση των μισθών στο δημόσιο έως τον Ιούνιο. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων). Προστασία αποδοχών όσων είναι σε χαμηλές μισθολογικές κλίμακες. Νέα αναθεώρηση συστήματος προαγωγών.

• Μείωση απασχόλησης στο δημόσιο κατά τουλάχιστο 150.000 έως το 2015 με αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5. Αν παραβιάζεται παγώνουν οι προσλήψεις. Προβλέπονται πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία 15.000 φέτος (με υποχρεωτική απόλυση στη συνέχεια) και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπονται απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων από το προσωπικό φορέων που θα κλείσουν, συγχωνευθούν ή συρρικνωθούν.

• Μείωση προσλήψεων σε σχολές αστυνομίας, στρατού και δημοσίων ακαδημιών. Εξάλειψη κενών θέσεων. Αύξηση σε ετήσια βάση της εργασιακής εφεδρείας.

• Επιπλέον παρεμβάσεις 5% του ΑΕΠ με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

• Συγχώνευση έως τον Μάιο όλων των επικουρικών ταμείων και μέτρα εξάλειψης ελλειμμάτων στα ταμεία παροχής εφάπαξ.

• Συγχώνευση όλων των ταμείων υγείας στο ΕΟΠΥΥ και μεταφορά ευθύνης στο υπουργείο υγείας. Διατήρηση έως και το 2015 του ανώτατου πλαφόν (2,8 δις ευρώ φέτος) στην φαρμακευτική δαπάνη.

• Ευρείες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015 που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση πολλών επιδομάτων, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

• Εως τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για κλείσιμο γενικών κρατικών μονάδων, η ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Περιλαμβάνονται και οι αμυντικές δαπάνες χωρίς να εκτίθενται οι αμυντικές δυνατότητες.

• Φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο του 2012 μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων. 

• Στενός έλεγχος δαπανών, δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό,  λογιστικοί αξιωματούχοι στα υπουργεία. Διυπουργική επιτροπή έως τον Μάρτιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και  διακοπή χρηματοδότησης υπουργείων – φορέων που συγκεντρώνουν νέες οφειλές και δεν δίνουν λογαριασμό. Διεύθυνση σχεδιασμού έως το τέλος Φεβρουαρίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

• Αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στόχος η  άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διευρύνεται περιλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

• Νέος νόμος για άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων, θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές που παρίσταται συμβολαιογράφος, τις ελάχιστες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους και την άρση των περιορισμών σε 20 επιπλέον επαγγέλματα.

Πηγή:Newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...