Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πέθαναν από μικρόβιο οι μισοί ασθενείς στο Λαϊκό λέει το Bloomberg





















Αναστάτωση προκαλεί δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg που αναφέρεται σε άκρως επικίνδυνο μικρόβιο πνευμονίας που εξαπλώνεται ταχύτατα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και έχει σκοτώσει τους μισούς ασθενείς της αιματολογικής κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου. Ποια είναι η αλήθεια;

Το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται στη μάχη που δίνουν καθημερινά οι έλληνες γιατροί για να καταπολεμήσουν το θανατηφόρο μικρόβιο, την ώρα μάλιστα της κρίσης που απουσιάζουν νοσηλευτές για να συμβάλουν στα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης.
Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia.gr πρόκειται για το γνωστό μικρόβιο Κλεψιέλα που πράγματι είχε επεκταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας προκαλώντας ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους. Άλλωστε με βάση την επίσημη στατιστική που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον το 50% των ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και άλλο συνοδό νόσημα, χάνει τη ζωή του από το συγκριμένο μικρόβιο.
Η συγκεκριμένη «μεταλλαγμένη» μορφή της Κλεψιέλας που φέρει γονίδιο ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά, ταξίδεψε στη χώρα μας το 2006 αφού προηγουμένως είχε περάσει από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τη διάδοση του μικροβίου σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα «Προκρούστης» από το 2010 προκειμένου να εξαλείψει την Κλεψιέλα.
Μετά από πολλές προσπάθειες το μικρόβιο περιορίστηκε δραστικά στη χώρα μας και μάλιστα στο Λαικό νοσοκομείο στις περισσότερες κλινικές.
Όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο αναπληρωτής καθηγητής κ.Γιώργος Λ.Δαίκος πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Λαϊκού Νοσοκομείου: «με βάση τις στατιστικές πράγματι το 50% των ασθενών με συνοδό νόσημα χάνει τη ζωή του. Αλλά ειδικά στο Λαικό νοσοκομείο το έχουμε ελαττώσει δραστικά και μάλιστα στην αιματολογική κλινική σχεδόν το έχουμε εξαλείψει. Και δεν υπάρχει και διασπορά από ασθενή σε ασθενή».
Όπως εξηγεί ο κ.Δαίκος: «σε πολλές περιπτώσεις, με βάση τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, τα ποσοστά των θανάτων μπορεί να φθάσουν και το 70% όταν υπάρχει αιματολογική πάθηση».
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Bloomberg, αναφέρεται σε νέο αντιβιοτικό φάρμακο που αναμένεται να πλασάρει στην αγορά μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.

Πηγή:Iatropedia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...