Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τελεσίγραφα από Σόιμπλε και Βεστερβέλε














«Να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ 
Σόιμπλε από την ελληνική κυβέρνηση, με συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag».
«Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο νέου προγράμματος, κατ’ αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του», πρόσθεσε. Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

«Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «που όμως δεν πιστώνει μία πλειοψηφία, οι Έλληνες θα παραμείνουν στην ΕΕ» υπογράμμισε συγχρόνως, την ώρα που κατέστησε σαφές ότι εμμένει στη θέση του, σχετικώς, δηλαδή ότι δεν επιθυμεί τέτοια έκβαση των πραγμάτων.

Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κάτι που είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία επανενοποίησης της Γερμανίας και εξήγησε: «Δηλώνω ότι είναι κάτι σκληρότερο, επειδή η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, με ανεπιφύλακτο τρόπο, απομένει να γίνει κατανοητή στην Ελλάδα από πολλούς. Η επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε πια να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλά επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία. Όμως, το πρόβλημα υπήρξε καθ' όσον τούτο δεν συνέβη μέσα σε μία νύκτα»...

Βεστερβέλε: «Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές»

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στην γερμανική βοήθεια και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε πάντως ότι στόχος της Γερμανίας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Μόνο εάν τεθούν τώρα σωστά οι βάσεις μακροπρόθεσμα, μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην υποστήριξή μας - και μόνο τότε. Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρος στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα οπωσδήποτε στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως μόνο η απόφαση για μεταρρυθμιστικά προγράμματα, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων άμεσα. Όχι κάποτε, αλλά τώρα».

Προειδοποίησε δε σε έντονο ύφος και την ίδια τη χώρα του σχετικώς με την γερμανική κυριαρχία: «Εάν νομίζουμε ότι πρέπει να κουνάμε το τευτονικό ρόπαλο λόγω της μεγάλης οικονομικής επιτυχίας, τότε θα διαπιστώσουμε κάποτε ότι αυτό δεν ήταν ρόπαλο, αλλά μπούμερανγκ».

Πηγή:Real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...